top of page

Onze vacatures

Onze vacatures

Onze vacatures

Power Today

Veelgestelde vragen

  • Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
    Eén van de belangrijkste voorwaarden om zonnepanelen te plaatsen op uw dak, is dat het dak daadwerkelijk van u is. Woont u in een huurhuis? Dan kunt u het beste overleggen met de verhuurder of de mogelijkheid er is om zonnepanelen te plaatsen. Bent u eigenaar, dan zijn er een aantal facturen die de geschiktheid van uw dak bepalen; het dakoppervlak, de soort dakbedekking, de draagkracht, de kwaliteit van het dak, de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak. Power Today denkt graag mee over de mogelijkheden.
  • Doen zonnepanelen het ook bij weinig zon?
    Ja, zonnepanelen werken ook bij weinig zonlicht. Ze hebben echter geen sterke, directe zonnestraling nodig om elektriciteit te genereren - ze werken op licht, niet op hitte. Dus ook op een bewolkte dag of in de wintermaanden kunnen zonnepanelen nog steeds energie produceren, hoewel dit inderdaad minder zal zijn dan op een heldere, zonnige dag. Zonnepanelen zijn ontworpen om ook bij weinig licht efficiënt te zijn, en de technologie blijft verbeteren om het vermogen van zonnepanelen om onder deze omstandigheden te werken te optimaliseren. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat, hoewel het totale energierendement van de panelen lager kan zijn bij minder licht, ze nog steeds functioneren en bijdragen aan een duurzamere energieproductie. ’s Winters wekken ze ongeveer 30% van de jaarproductie op en in de zomer zo’n 70%.
  • Heeft het nog zin om te investeren in zonnepanelen in 2024?
    Het korte antwoord is: ja, het heeft nog steeds zin om zonnepanelen aan te schaffen. Hier zijn enkele redenen waarom: 1. Besparing op uw energierekening Zonnepanelen leveren u nog steeds aanzienlijke besparingen op uw energierekening. De stroom die u opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt, levert u aan het net. Daar krijgt u een vergoeding voor. Daarbij blijft de gunstige salderingsregeling voorlopig bestaan. 2. Duurzame investering Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op uw dak bespaart u 1.200 kilo CO2 per jaar. 3. Lage onderhoudskosten Zonnepanelen zijn snel geïnstalleerd en vergen weinig onderhoud. Dit betekent dat u na de installatie weinig hoeft te doen om ze te onderhouden. 4. Waardevermeerdering van uw woning Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van uw woning verhogen. Dit kan vooral voordelig zijn als u van plan bent om uw huis in de toekomst te verkopen. 5. Onafhankelijkheid van energieleveranciers Met zonnepanelen wordt u minder afhankelijk van uw energieleverancier. U bent niet langer volledig onderhevig aan fluctuerende energieprijzen. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van zonnepanelen de afgelopen 10 jaar met zo’n 50% zijn gedaald. Bovendien gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee, dus na de terugverdientijd wekt u gratis stroom op.
  • Wat zijn de actuele salderingsregels en wat zijn de toekomstplannen?
    De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland staat huishoudens en kleine bedrijven toe om zelfgeproduceerde elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en deze weg te strepen tegen hun eigen verbruik. Dit betekent dat de energie die u opwekt met uw zonnepanelen, maar niet direct zelf gebruikt, automatisch aan het energienet wordt geleverd. Deze teruggeleverde energie wordt vervolgens verrekend met uw energieverbruik. In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet bestaande uit PVV, VVD, BBB en NSC staat beschreven dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervalt per 2027 in één keer. Wie zonnepanelen heeft, kan de in de donkere maanden gekochte stroom niet langer wegstrepen tegen de in de zomer opgewekte stroom. Het is onbekend hoeveel de zonnestroom die aan het net wordt geleverd straks nog zal opleveren.
  • Zijn jullie prijzen inclusief BTW?
    De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
  • Er klopt iets niet op mijn factuur, hoe kan ik dit wijzigen?
    Stuur ons een email met daarin uw ordernummer en wat er aangepast zou moeten worden. Dan kijken we wat we voor u kunnen betekenen.
  • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
    Dit is afhankelijk van allerlei factoren (o.a. het dalen en stijgen van de energieprijzen, de salderingsregeling, het soort gekozen zonnepanelen, de dakrichting, de hellingsgraad van het dak en het aantal zonuren). Power Today maakt gebruik van software die een zo realistische mogelijke schatting maakt van de jaarlijkse opbrengt. Deze informatie ontvangt u bij de offerte.
  • Hoe werkt een zonnepaneel?
    Zonnepanelen zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen, zoals silicium, die bestaan uit een groot aantal losse cellen. Wanneer zonlicht (fotonen) op een zonnepaneel valt, wordt er een elektrische spanning opgewekt tussen de twee lagen van silicium in elke cel. Dit is een proces dat een fotovoltaïsche reactie wordt genoemd. De opgewekte elektrische spanning is gelijkstroom (DC), die direct van het zonnepaneel afkomt. Echter, de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet gebruiken wisselstroom (AC). Daarom is een essentieel onderdeel van een zonnestroom systeem, ook bekend als een PV-systeem (Photo Voltaic systeem), een omvormer. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De omgezette stroom kan dan direct worden gebruikt in uw huis of op het elektriciteitsnet worden teruggevoerd. Eventuele overtollige stroom die niet onmiddellijk wordt verbruikt, kan zo in veel gevallen worden verkocht aan het elektriciteitsnet.
  • Moet ik mijn zonnepanelen ook ergens aanmelden?
    Als u gebruik wilt maken van de salderingsregeling en/of terugleververgoeding, dan dient de installatie aangemeld te worden op www.energieleveren.nl. Het aanmelden van de panelen is verplicht en belangrijk voor het milieu en voor de veiligheid van het net. Het aanmelden is niet ingewikkeld en bestaat uit het invullen van persoons- en technische gegevens. Power Today helpt u hier graag bij.
  • Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?
    Meld uw zonnesysteem altijd aan bij uw opstalverzekering. Wijzigingen aan uw woning moet u verplicht doorgeven. Stel dat er schade aan uw zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen, dan wordt de schade gedekt.
  • Kan ik de werking van de zonnepanelen ergens inzien?
    Vrijwel alle omvormers worden geleverd met (online) monitoring, wat vaak via de wifi gebeurt. Deze monitoring communiceert met een online portal waar u als klant de inlog van krijgt. In deze portal kunt u te allen tijde inzien wat uw zonnepanelensysteem opwekt.
  • Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?
    Maak de panelen het liefst zo min mogelijk schoon, om de zelfreinigende laag zo min mogelijk aan te tasten. Het meeste vuil zal dan ook vanzelf wegspoelen bij een regenbui. Bij vaste aanslag en/of erge vervuiling kunt u, indien gewenst, de panelen schoonmaken met een zachte doek en osmosewater (gedemineraliseerd water). Uiteraard functioneert een schoon paneel beter dan een vervuild paneel.
  • Wat valt niet en wat valt wel onder de 0% BTW voor zonnepanelen?
    Voor de installatie van zonnestroom systemen hoeft u sinds 1 januari 2023 geen BTW meer te betalen. Maar soms is er onduidelijkheid over wat er precies wel en niet onder de installatie valt: de Belastingdienst heeft hierover nu meer helderheid gegeven. Het is vooral belangrijk om te weten wat er allemaal niet onder het 0% tarief valt, zodat we dat niet per ongeluk verkeerd aanrekenen. Het is een vrij lange lijst: Voor de volgende goederen en diensten blijft het btw-tarief van 21% gelden: de levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen met meerdere functies Bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen. de levering en installatie van zonnecollectoren die zonlicht in warmte omzetten de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie de levering en installatie van zonnepanelen op openbare gebouwen en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang een versteviging van het dak voor de installatie van de zonnepanelen het infrezen van bekabeling de levering van een slimme meter de levering en installatie van een vogelwering of sneeuwschans goederen die niet specifiek voor de installatie van zonnepanelen worden aangeschaft Bijvoorbeeld de levering van een nieuwe omvormer, omdat de oude omvormer kapot is gegaan. Of kabels die niet worden geleverd of geïnstalleerd in verband met de installatie van zonnepanelen. de levering en installatie van een warmtepomp de levering en installatie van een accupakket Voor de volgende goederen en diensten is het btw-tarief 0%: de levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen Deze zonnepanelen worden het meest gebruikt. Ze worden op het dak of ergens anders bij de woning gemonteerd. de levering en installatie van geïntegreerde zonnepanelen Dit zijn panelen die ook fungeren als dakbedekking. Let op: voor geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning geldt het 21%-tarief. werkzaamheden en goederen die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen Bijvoorbeeld (de aanleg van) kabels, een PV-verdeler, montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En ook de aanpassing van de meterkast of het inslijpen van dakpannen voor de aanschaf van de zonnepanelen. demontage gevolgd door installatie van de zonnepanelen op een andere woning Bijvoorbeeld als bij een verhuizing de zonnepanelen worden meegenomen. Ook als de zonnepanelen tijdelijk gedemonteerd worden, bijvoorbeeld omdat het onderliggende dak vervangen moet worden, geldt het 0%-tarief op de demontage. Ditzelfde geldt als de panelen vervangen moeten worden omdat ze stuk of verouderd zijn. zogenoemde ‘Plug and play’ zonnepanelen, zolang deze geïnstalleerd worden op of bij een woning.
  • Hoeveel garantie zit er op de producten?
    Natuurlijk heeft u gewoon fabrieksgarantie op alle producten horend bij de installatie. Daarnaast biedt Power Today u vijf jaar installatiegarantie.
  • Wat moet ik doen als een product defect is?
    Het is altijd heel vervelend als een product niet naar behoren werkt. Ga vooral niet zelf aan de slag, maar neem contact op met Power Today. Wij zullen u helpen.
  • Privacybeleid en algemene voorwaarden
    Power Today gaat vertrouwelijk om met uw gegevens. Ons privacybeleid en de algemene voorwaarden van Power Today vind u hier:
  • Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?
    Het onderhouden en schoonmaken van je zonnepanelen is belangrijk om een optimaal rendement te behalen. Zonnepanelen worden namelijk vuil door stof, vogelpoep, bladeren, pollen, … Dit kan de opbrengst van je zonnepanelen verminderen. Ieder paneel is voorzien van een zelfwassende laag. Deze zorgt er voor dat met regenval de meeste viezigheid meegespoeld wordt. Desondanks is het aan te raden om je zonnepanelen eens in de zoveel tijs te controleren en indien nodig te reinigen. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden en schoonmaken van je zonnepanelen: Schakel je zonnepanelen-installatie uit voordat je het dak op gaat. Zo voorkom je elektrische schokken of kortsluiting. Gebruik een zachte doek, spons of borstel om de zonnepanelen af te nemen. Gebruik geen schuurspons, harde borstel of hogedrukspuit. Deze kunnen je zonnepanelen beschadigen. Gebruik water zonder schoonmaakmiddel om de zonnepanelen te wassen. Schoonmaakmiddel kan strepen achterlaten of de coating van de zonnepanelen aantasten. Als je toch een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, kies dan voor een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Maak de zonnepanelen schoon in het vroege voorjaar, voordat de zon op zijn sterkst is. Zo profiteer je van een hogere opbrengst in de beste maanden van het jaar. Maak de zonnepanelen schoon op een bewolkte dag of in de ochtend of avond. Als je de zonnepanelen schoonmaakt als ze heet zijn, kan het water snel verdampen en vlekken veroorzaken. Controleer ook de bekabeling, de omvormer en de bevestiging van de zonnepanelen. Als je schade of defecten opmerkt, neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor reparatie of vervanging. Als je het dak niet makkelijk kunt bereiken of als je geen risico’s wilt nemen, kun je ook een professionele glazenwasser of een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inschakelen om je zonnepanelen te laten schoonmaken. Dit kost gemiddeld tussen de 100 en 200 euro per keer, afhankelijk van het aantal en de grootte van je zonnepanelen.
  • Ik verkoop mijn woning/heb een nieuwe woning gekocht. Hoe zorg ik voor de overdracht van het zonne-energiesysteem?
    Het is in alle gevallen makkelijker als de verkoper van de woning een mail stuurt naar administratie@power-today.nl met toestemming voor het overzetten van een systeem. Vermeld daarbij de naam en e-mail van de nieuwe eigenaar samen met de naam van het systeem, zodat wij de overdracht kunnen voltooien. Indien u als koper van de woning toegang tot monitoring wilt, stuurt u een bericht naar administratie@power-today.nl. Voeg alle relevante informatie toe zoals uw naam, e-mail, adres, systeemnaam en bewijs van toestemming van vorige eigenaar. Aan deze overdracht zijn administratieve kosten verbonden.
  • Zijn er subsidies op zonnepanelen?
    Jazeker! De salderingsregeling is een vorm van subsidie. Daarnaast kunt u als particulier gebruik maken van de 0% BTW regeling, als de zonnepanelen op of nabij een woonhuis worden geplaatst. Voor een overzicht van subsidies kunt u kijken op Subsidies en regelingen zonne-energie (rvo.nl)
  • Wat houdt salderen in?
    Salderen betekent dat verbruikte en teruggeleverde stroom aan het eind van het jaar 1 op 1 tegen elkaar weggestreept worden. Op het moment dat een huishouden meer stroom opwekt dan verbruikt, gaat het teveel aan stroom terug in het net. Nu maken we nog gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat er na een jaar gekeken wordt hoeveel er meer is opgewekt dan verbruikt, en daar krijgt u dan een vergoeding voor van de energieleverancier. Alle stroom die u ’s nachts hebt gebruikt, kunt u 1 op 1 wegstrepen tegen het teveel aan stroom dat u overdag hebt opgewekt.
  • Hoe kan ik de BTW terugvragen?
    Veel particulieren kunnen gebruik maken van de 0% BTW regeling. Dan hoeft de BTW niet meer teruggevraagd te worden bij de belastingdienst. Het is wel nog steeds mogelijk om 21% BTW te betalen en de BTW terug te vragen bij de belangdienst. Voor meer informatie kunt u kijken op Eigenaren van zonnepanelen (belastingdienst.nl).
bottom of page